Obiteljska tvrtka
s višegodišnjim iskustvom
u proizvodnji sira

Web shop
Opg Tomaić Runolist

Tko smo?

Obiteljska “Sirana Runolist” s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji sira. Uz osnovnu djelatnost obavlja se i trgovina na malo i veliko sirom i mliječnim proizvodima kroz vlastitu maloprodaju, te manjim prodavaonicama i delikatesama na području Like, Rijeke i Zagreba.

Od skromnih početaka 1992. godine, prešli smo dugi put: učili smo, mijenjali se, usvajali nova znanja i tehnologije, a sve to kako bismo što bolje odgovorili zahtjevima naših korisnika. Naša je prednost to što poštujemo tradiciju proizvodnje sira, koristimo samo najkvalitetnije domaće mlijeko proizvedeno od krava i ovaca koje pasu na ekološki čistim pašnjacima te primjenjujemo tradicionalne recepte, a sve to uz poštivanje najviših standarda higijene i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda.

Ovakav pristup radu rezultirao je uspostavom naše vlastite robne marke Sirana “Runolist” na koju smo s pravom ponosni.

Povijest

Organizirana proizvodnja sira u Krasnarskom kraju seže od druge polovice prošlog stoljeća. Točnije prve količine mlijeka se organizirano počinju prikupljati i slati na preradu u Senj 60-tih godina. Ispočetka se mlijeko samo prikuplja i u sirovom stanju šalje u Senj.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća roditelji g. Vladimira Tomaića zaposleni su u mljekari Krasno koja je bila u vlasništvu trgovačkog poduzeća “Primorje” iz Senja. Početkom rata u Hrvatskoj sistem koji je do tada postojao nestaje i velik broj seljaka iznenada ostaje bez sigurnog otkupa. Sve to dovodi do toga da je u periodu od 1989. do 1992. godine stočni fond na području Krasna i okolnih mjesta prepolovljen a velik broj ljudi ostaje bez posla.

1992. godine Vladimir Tomaić uz svesrdnu podršku supruge odlučuje uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i s pozicije voditelja mjesnog ureda i matičara okušati se u poduzetničkim vodama.

Proizvodi koje razvijamo temelje se na tradiciji, zdravstvenoj ispravnosti, visokom stupnju kvalitete i odličnom okusu. Cilj nam je da kupac uvijek osjeti da je za svoj novac dobio najviše što mu možemo ponuditi.

Uz nešto malo vlastitih sredstava i sredstava posuđenih od poznanika i prijatelja, te kreditom od Grada Senja u vrijednosti 6000 DEM pokreće se proizvodnja sira tradicionalnom metodom kuhanja u bakrenom kotlu. Kao i svaki početak i ovaj je težak i skroman. Prvi dan prerađuje se samo 73 litre mlijeka da bi se u sljedećih osamnaest mjeseci prerada ustalila na 180 litara mlijeka dnevno čijom se preradom proizvodi polutvrdi krasnarski sir.

1994. godine stupanjem na snagu novih propisa koji reguliraju ovu djelatnost obitelj Tomaić odlučuje se na daljnje investicije i uz kreditna sredstva od 65.000 DEM ulaže u novu opremu za preradu mlijeka. Povećava se obim prerade i proizvodnje, dnevno se prerađuje i do 1500 litara mlijeka, ali se i dalje proizvodi samo krasnarski sir.

Lički sir Dimko i Škripavac

2000. godine počinju se uvoditi novi proizvodi: škripavac i velebitski ovčji sir, te se zapošljavaju novi ljudi, čime se omogućava agresivniji pristup tržištu te nastupi na sajmovima na kojima proizvodi dobivaju medalje i priznanja za svoju kvalitetu.

13.07.2003. u Krasnu je otvoren novi proizvodni pogon Sirane “Runolist”, dnevna prerada mlijeka povećava se na 2000 litara, a proizvodna paleta se širi na šest proizvoda. 

Uvjereni da će proizvodnja biti dovoljna za sljedećih 20-ak godina, vrlo brzo se pokazalo da su potrebe tržišta puno veće.

Izgradnjom poslovne zone u Otočcu koja je udaljena 20-ak km od Krasna ukazala se prilika za gradnju novog proizvodnog pogona. Gradnja objekta počela je 01.07.2009., a otvaranje objekta bilo je 27.11.2009. godine. Objekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva poljoprivrede i predpristupnog fonda SAPARD, a oprema je sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja. 2022. godine proizvodno-prodajni pogon u potpunosti je preseljn u Krasno.

Sirana “Runolist” sirovinu nabavlja surađujući s proizvođačima mlijeka s velebitskog područja. Trenutno otkupljujemo mlijeko od trinaest kooperanata.

Proizvodi koje razvijamo temelje se na tradiciji, zdravstvenoj ispravnosti, visokom stupnju kvalitete i odličnom okusu. Cilj nam je da kupac osjeti da je za svoj novac dobio najviše što mu možemo ponuditi.

Nagrade

Nagrade Opg Tomaić

Škripavac

2000. godine, zlatna medalja u Varaždinu.

2001. godine, zlatna medalja u Varaždinu.

2007. godine, srebrna medalja u Bjelovaru i Babinoj Gredi.

Više

Runolist sir

2000. godine, zlatna medalja u Varaždinu.

2006. godine, zlatna medalja u Krasnu.

2007. godine, zlatna medalja u Gornjoj Radgoni, Novom Sadu, Bjelovaru i srebrna u Babinoj Gredi.

2008. godine, zlatna medalja u Zagrebu na sajmu Eko – etno Hrvatska; u kategoriji “najbolji od najboljih” – šampion izložbe

2009. godine, zlatna medalja u Gornjoj Radgoni.

2010. godine, srebrna medalja u Sv. Ivanu Zelini i zlatna medalja u Gornjoj Radgoni.

Više

Krasnarski sir

2000. godine, zlatna medalja u Varaždinu.

2006. godine, zlatna medalja u Krasnu.

2007. godine, zlatna medalja u Gornjoj Radgoni, Novom Sadu, Bjelovaru i srebrna u Babinoj Gredi.

2008. godine, zlatna medalja u Zagrebu na sajmu Eko – etno Hrvatska; u kategoriji “najbolji od najboljih” – šampion izložbe

2009. godine, zlatna medalja u Gornjoj Radgoni.

2010. godine, srebrna medalja u Sv. Ivanu Zelini.i zlatna u Gornjoj Radgoni

Više

Velebitski sir

2004. godine, srebrna medalja u Poreču.

2006. godine, zlatna medalja u Krasnu.

2007. godine, zlatna medalja u Gornjoj Radgoni, Novom Sadu, Bjelovaru i Babinoj Gredi.

2008. godine, zlatna medalja Pakovo selo-šampion izložbe – Zagrebu na sajmu Eko – etno Hrvatska u kategoriji “najbolji od najboljih” – šampion izložbe

2010. godine, zlatna medalja u Gornjoj Radgoni i Sv. Ivanu Zelini.

Više